Zwitserland

Praktisch

Voor je op vakantie gaat in Zwitserland, moet je met een aantal zaken rekening houden . Zo is Zwitserland een duur land. De baasjes hebben dit grotendeels opgelost door zelf te koken. Ook je boodschappen doen in Zwitserland is vrij prijzig. Ze kopen daarom in Duitsland al een deel boodschappen en hebben ook veel van thuis meegenomen. Vers vlees en verse groenten kopen ze wel ginder.

Activiteiten die je boekt zijn gemiddeld ook duurder dan in andere vakantielanden. Maar je krijgt hier wel écht waar voor je geld. De rafting en de lift naar de Eggishorn om de Aletsch gletsjer te bekijken zijn dit geld meer dan waard.

Honden zijn vaak niet toegelaten in restaurants, maar doordat je zelf kookt is dit niet echt een probleem. Op het terras was ik wel steeds welkom.

Vertel je baasjes zeker van de hoge roamingkosten? Doordat Zwitserland geen deel uitmaakt van de Europese Unie, zijn de prijzen om te bellen, sms’en en zeker voor mobiel internet vreselijk hoog! Dus vergeet niet om je mobiel internet én je roaming uit te zetten voor je de grens overgaat. De baasjes hadden veel offline op hun smartphones staan, zoals de kaarten van Google Maps en konden dus perfect verder met de WiFi die ze op hun verblijven hadden. Wil je onderweg toch gebruik maken van je smartphone, neem dan eens een kijkje op simcorner.com. Hier verkopen ze sim-kaarten tegen goede prijzen die je in heel Europa kan gebruiken.

INTERLAKEN & OMGEVING

We verblijven in een Airbnb in Gsteigwiler, een klein dorpje vlak naast Interlaken. Na onze aankomst hier, willen we meteen gaan wandelen en genieten van het prachtige uitzicht. We vinden een route door de natuur en wandelen helemaal tot in Interlaken. Met onze ‘visitors pass’ kunnen we gratis met de bus reizen, dus deze nemen we terug tot in Gsteigwiler.

Raften

Via Outdoor Interlaken boeken de baasjes een rafting toer. Na onze stevige wandeling van gisteren, kon ik wel wat rust gebruiken. De baasjes kiezen ervoor om de stevigste toer te boeken, die op de Lütschine-rivier. Hun monitor geeft duidelijke uitleg en instructies zodat ze veilig en vol enthousiasme het water in kunnen. Een super ervaring! Wel wat prijzig, maar zeker de moeite waard!

raften
murrenbachfalle

Watervallen

We lezen dat de vallei van Lauterbrunnen vele mooie watervallen heeft, dus gaan we met de auto op pad om deze te ontdekken. We komen aan de Trummelbachfall aan en daar is het meteen vrij druk op de parking en in de omgeving. De waterval is nergens te bespeuren, dus wandelen we naar de aangegeven ingang. Het voelt aan als een tourist trap en er zijn geen honden toegestaan. Snel weg hier!

We rijden verder naar de Staubachfall,waar het ook vrij druk is, maar we zien de waterval meteen. Je kan tot boven wandelen en zo onder de waterval het uitzicht bekijken. Ik vond er niks aan: smalle doorgangen, veel mensen, slechte ondergrond. Je kan beter onderaan genieten van de mooie waterval.

De volgende waterval op ons lijstje in de Staldenbachfall. Hier is het opvallend rustiger en we beslissen om er een leuke wandeling te maken. Ik kan hier ook een plonsje maken. Dit was een voltreffer.

Oeschinensee

Het belooft een bewolkte dag te worden, maar toch willen we de Oeschinensee gaan bekijken. We nemen de lift omhoog en moeten nog een stukje wandelen om het meer van dichtbij te kunnen zien. Je kan hier prachtig wandelen, het is er zeker niet te druk en ondanks het mindere weer is het uitzicht toch de moeite waard. We wandelen terug naar beneden en de baasjes trakteren zich op een lekker White Frontier-biertje op het terras aan de parking.

oeschinensee
aletschgletsjer2

ALETSCH GLETSJER

Zonder twijfel één van de mooiste dingen die we ooit bezochten! Onderweg naar Sumvitg willen de baasjes zeker de Aletsch gletsjer gaan bekijken. Ze besluiten om een omweg te maken en zo via de Grimselpas en de Furkapas te rijden. Wat een beleving om deze passen te rijden. Vaak een mobilhome in de weg, maar als je vrije baan hebt, een zaligheid om te rijden. We stoppen regelmatig om van het uitzicht te genieten. Op de top kan ik telkens een duikje nemen in wat overgebleven sneeuw met een prachtig uitzicht op de achtergrond!

Baasjes krijgen de tip om via Fiesch de (dure) gondel omhoog te nemen naar de Eggishorn. Wauw, wat een prachtig uitzicht op de gletsjer heb je hier! Je kan tot de top van de Eggishorn wandelen, maar deze beklimming is vrij pittig, dus niet voor iedereen geschikt. Je hoeft zeker niet tot boven te klimmen om te genieten van het uitzicht. We wandelen nog wat rond in de omgeving en nemen de gondel weer naar beneden. Via de mooie Oberalppas rijden we richting Sumvitg en bekomen we van alle prachtige dingen die we vandaag zagen.

SUMVITG

In Sumvitg wandelen we naar Lag da Laus, een stevige wandeling, maar het mooie uitzicht verlicht meteen de zware wandeling. We verblijven in een super Airbnb met een tophost en genieten voor de rest vooral van de rust en de nabije omgeving.

LagDaLaus2