ZAGREB

en omgeving!

zagreb (2)

SLJEME - Medvednica

Voor we de stad Zagreb induiken willen we toch eerst een kijkje nemen in het skigebiedje van Sljeme. De rit omhoog is geweldig! Je hebt de mooiste uitzichten en een hele leuke weg voor de berggeiten onder ons. Eet (of drink) ook zeker iets in één van de leuke plaatselijke zaakjes bv. Zlatni Medvjed. Er zijn vele wandelingen die je kan ontdekken.

ADVENT & de binnenstad

De kerstsfeer in Zagreb is geweldig. Elke zaak, elk plein, elke boom … is er versierd. Je vindt op heel veel pleinen ook een heuse kerstmarkt met de nodige standjes.

Je zal zeker tijdens je bezoek aan Zagreb op Europe Square belanden. Hou er rekening mee dat het tijdens de weekends hier erg druk en vooral ’s avonds erg luid kan worden, dus niet ideaal om met je hond te bezoeken. Er zijn anders wel genoeg zaken in de buurt wat je viervoeter mee naar binnen mag.

Het park van Zrinjevac is veel gezelliger ingericht, maar ook hier kan de drukte toeslaan. Op het plein van Koning Tomislav staat een mega schaatsbaan met leuke kraampjes rond. Proef hier zeker eens een gluhwein.

Loop ook een keer door de tunnel. De ingang van de tunnel is wat moeilijker te vinden. Klik hier om de ingang te bekijken in Google Maps. Deze tunnels dateren uit de Tweede wereldoorlog, toen ze werden gebruikt als schuilplek. Ze worden tijdens de kerstperiode mooi versierd.

Bezoek zeker ook eens “upper town” in de buurt van St Mark’s church. Hier heb je aan de Ulica Ivana Tkalčića een gezellige kerstmarkt met uitzicht op de benedenstad van Zagreb.

Op een avond de fonteinen bezoeken is ook een leuke activiteit. Ze zijn mooi verlicht en er is ook leuke kerstversiering aanwezig. Kraampjes heb je er niet, wat het ook wel meteen een stuk rustiger maakt. Honden zijn niet toegelaten op de grasperken.

De binnenstad van Zagreb is niet heel groot. Je hebt op een dag wel alle mooie gebouwen gezien.

zagreb (19)
zagreb (6)

WIJN PROEVEN

Wanneer je in Kroatië bent, moet je zeker een aantal van hun goede wijnen gedronken hebben. Niets zo leuk om dit in een gezellige zaak met deskundige uitleg te doen.

Via Airbnb “ervaringen” vonden de baasjes de goed beoordeelde wijnproeverij Pupitres. Na een berichtje of ze hondvriendelijk waren, boekten ze deze ervaring onmiddellijk. Tijdens de wijnproeverij krijg je niet alleen zeer lekkere wijnen, maar ook hemelse hapjes voorgeschoteld.

De uitleg die je erbij krijgt is ook zeer interessant. Ik krijg een kommetje water en installeer me onder tafel. Daar heb ik plaats genoeg om te rusten terwijl de baasjes genieten van hun fijne kerstavond!

SLAP Vranjak & SLAP Brisalo

We hebben even genoeg van de stad en willen de natuur intrekken. Baasje vindt op korte afstand 2 watervallen die we gaan bekijken. Vanaf de steengroeve verandert de geasfalteerde weg in een zandweg. Het grootste deel is vrij goed berijdbaar. Op sommige plekken zijn er wat gaten of ligt er wat meer modder, maar wanneer je rustig aan doet, kom je al snel uit bij de eerste waterval.

Er is werkelijk helemaal niemand buiten ons. Na een korte beklimming, bereiken we de waterval. Het is zeker geen spectaculaire waterval, maar de rit en de wandeling ernaartoe zijn zo de moeite. We springen in de auto en rijden nog een stukje verder naar de volgende waterval. Deze bereiken we te voet na het nemen van een gammel bruggetje en een korte steile klim. We blijven nog wat in de buurt en wandelen langs de rivier af voor we onze tocht verder zetten.

We rijden verder richting een meelfabriek. De staat van het zandweggetje wordt slechter. De meelfabriek is eigenlijk een plaatselijke boer die meel produceert. De baasjes denken door verder te rijden sneller op een grotere weg uit te komen. Wanneer je in Kroatië ooit op een zandweg een waarschuwingsbord tegenkomt en je niet met het juiste vervoermiddel (lees: tractor) rijdt, negeer dit dan a.u.b. niet en keer om. Mijn baasjes denken dat dit wel zal meevallen en rijden verder.

Slecht gedacht, want na een steile beklimming met veel gaten rijden we onszelf bijna vast. Dan toch maar keren en de hele zandweg terug rijden. Wanneer je in Zagreb nood hebt aan natuur en rust (vooral in de winter), ga deze watervallen dan zeker bezoeken. De rit ernaartoe is eigenlijk alleen al de moeite

zagreb (10)

Plitvice

De Adriatische kust

Nationaal Park Krka

Istrië