Tolmin en omgeving

De enthousiaste Beri rivier.

Watervallen

Er zijn heel wat mooie watervallen in de buurt van Tolmin te vinden.

Wij bezoeken Slap Boka. Je kan hier in de buurt stoppen en na een stukje wandelen zie je waterval in de verte. Verder dan dit gingen we niet, ik had het wat warm en de baasjes wilden op tijd in het hotel zijn.

Slap Kozjak staat ook op ons lijstje. Niet heel gemakkelijk om hier te geraken, ook wat drukker, maar eens je er bent toch wel weer de moeite.

Slap Beri is de minst toeristische en de leukste van al. De baasjes moeten even zoeken via Google maps hoe je er net geraakt. Eens de auto in een verlaten dorp geparkeerd wandelen we naar de waterval. Het is een leuke wandeling waar ik de hele tijd los mag rondlopen. We komen niemand anders tegen en wandelen vaak langs het water.

Slap Sopota is een even grote aanrader. Ook hier zijn we alleen en de baasjes besluiten om samen met mij af te koelen in het water!

 

Most Na Soci

Most Na Soci is een heel groot meer. Je kan hier met de kayak op varen. We bezoeken dit 's avonds, dus kunnen je niet vertellen of ik mee in de kayak mag. De baasjes vinden ergens een plekje waar ik nog even kan afkoelen voor ze lekker gaan eten bij Penzion Sterk. Dit is een zeer nette zaak, maar ik mag toch mee op het terras.

Het Most Na Soci meer.
De kloof van Tolmin is een prachtige bezienswaardigheid waar het rustig vertoeven is.

Tolmin Gorges

We vertrekken op tijd en komen vroeg aan. Hierdoor is het nog lekker rustig in de kloof. Ik mag mee naar binnen en krijg zelfs een koekje van de vriendelijke mevrouw aan de inkom. De kloof is ongelooflijk mooi! Het water is zo helder dat ik me vaak niet kan bedwingen. Gelukkig zijn er een aantal plekjes waar ik kan afkoelen in het frisse water.

Soca-rivier

Er zijn verschillende plekken waar je in de rivier kan. Soms zoeken de baasjes wat langer om een rustig plekje te vinden waar niemand anders komt. Ik vind de stroming wat eng, maar doe toch mijn best om mijn baasjes te redden als ze dreigen te verdrinken.

Een leuke plek om aan het water te liggen en er een duikje in te nemen is bij Maya. Maya is een bedrijf dat leuke buitenactiviteiten organiseert. De baasjes hebben bij hen een canyoning-tocht gedaan. Ze waren zo enthousiast dat ik toch wel wat jaloers was dat ik niet mee mocht. Bekijk zeker hun website voor andere leuke activiteiten. Het zijn super vriendelijke mensen en ze hebben een leuk terras.

Viervoeter in de koude Soca rivier. De stroming is iets te hard om er gerust in te zwemmen.
Het mooie en verre uitzicht vanop Kolovrat, een buitenmuseum.

Kolovrat

Wij zijn geen grote fans van musea, maar in dit openluchtmuseum mag ik mee en zie je overblijfselen van de loopgrachten van WO I. De omgeving is heel mooi, we maken een mooie wandeling in en rond het museum. Het uitzicht is er prachtig. Ik blijf bijna de hele tijd aan de leiband.