Plitvice

en Rastoke!

rastoke

RASTOKE

Wanneer je richting Plitvice rijdt en van Zagreb komt, moet je zeker een tussenstop maken in Rastoke. Het is een beetje een voorproefje van Plitvice, niet in de natuur, maar midden in een dorpje. Het water stormt letterlijk door het dorp naar beneden. Parkeer je bovenaan naast de grote weg en geniet meteen van het mooie uitzicht. Een bezoek aan het dorp is aan te raden, ook al zijn de meeste zaakjes gesloten in het laagseizoen. Dit is zeker een mooi opwarmertje voor ons bezoek aan Plitvice morgen.

PLITVICE Nationaal Park

De baasjes lezen vooraf vele goede dingen over de Plitvice-meren. Zeker wanneer je ze in de winter wil bezoeken. In de zomer slaan blijkbaar veel toeristen dit uniek stukje over wegens de drukte. Drukte is er niet in de winter dus kunnen we rustig alles verkennen. Het enige nadeel is dat de upper lakes gesloten zijn in de winter. We zijn benieuwd of de rest van het park ons een dag kan boeien.

Enkel ingang 1 is open tijdens de winter. We besluiten route B te nemen, de langst mogelijke route in de winter. We vertrekken ’s morgens vroeg en de paden liggen er spekglad bij. Baasje maakt er van wel heel dichtbij kennis mee. Wees dus voorzichtig en trek goede schoenen aan, hoewel die goede schoenen niet zo heel veel hebben geholpen bij mijn baasje. Na een prachtige wandeling en vele mooie watervallen te zien in het lager gelegen gedeelte van het park, nemen we de boot verder het park in. Geen probleem voor mij, ik ben gewend om op een boot te zitten.

Wanneer we terug aan wal gaan, kan je meteen een busje nemen naar de start van de tour. Het is echter nog maar middag, dus we hebben nog wel wat tijd om de omgeving te verkennen. Na een kijkje op Google Maps beslissen de baasjes een poging te doen om aan de upper lakes te geraken. Na een wandeling van ongeveer 45 min. over een verharde weg, die af en toe wel bedekt is met wat ijs, horen we terug water naar beneden stormen. We zijn tot aan de upper lakes geraakt! De paden liggen er niet altijd goed bij: soms bedekt met vele bladeren, soms wat ijs of sneeuw, maar we zijn voorzichtig en kunnen een groot deel van de upper lakes verkennen. Het is hier zalig! De zon schijnt, het is er héél rustig en ik mag dan ook vrij rondlopen. Een aanrader om te doen in de winter, als de omstandigheden het toelaten!

plitvice (5)

De Adriatische kust

Nationaal Park Krka

Istrië