Het Noorden van Italië

LAGO MAGGIORE & OMGEVING

Cannobio

Hoe zuidelijker we in Zwitserland rijden, hoe meer we het Italiaanse gevoel krijgen. We stoppen onderweg nog even om wat lokale kaasjes te kopen en genieten van de mooie rit. Cannobio is onze eerste Italiaanse stopplaats, een gezellig dorpje. Iets zuidelijker kunnen we een stop maken om tot aan het meer te geraken. Er is veel bebouwing aan de oevers van het meer, dus moet je wel wat zoeken naar een openbare plek om tot aan het meer te geraken. We parkeren ons op een parking in Carmine die toegang geeft tot een hoger gelegen kerk. De baasjes verkiezen door het warme weer een verfrissende duik, boven een steile wandeling naar het kerkje.  Beneden vinden we een leuk en rustig baaitje waar we genieten van het mooie meer.

Colazza

We verblijven in Colazza in een zalige Airbnb met een hele leuke en hondvriendelijke gastvrouw. Gelukkig zijn de prijzen in Italië terug normaal en kunnen we terug genieten van de gezellige terrasjes en restaurants. Het plaatselijke restaurant, il Tirabusciòn, is een aanrader!

lagomaggiore2
pella

Lago d'Orta

We rijden een dagje rond het Lago d’Orta wat opvallend rustiger is dan de omgeving van Lago Maggiore. We stoppen onder andere in het gezellige stadje Orta San Giulio en kunnen hier een mooie wandeling vlak naast het meer maken, waar ik  regelmatig een plonsje kan maken, de afkoeling is zeer welkom. Pella is een leuk, rustig dorpje met een mooie boulevard aan de andere kant van het meer.

Andere leuke plekjes in de omgeving

Italianen zijn grote hondenvrienden en dit merk je aan de leuke hondenstranden. Los van deze stranden vind je plekken genoeg om een fris duikje te nemen. Andere bezoekers kijken bijna nooit vreemd op wanneer ik alleen of samen met de baasjes een duikje neem. Zeker niet wanneer je dit op een rustige plek doet en je de anderen natuurlijk niet stoort. Op gewone stranden zou ik dit wel niet proberen. Het leukste hondenstrand waar wij zijn geweest was zonder twijfel in Dormelletto! Genoeg plaats en ook enkele schaduwplekjes. In Meina is ook een hondenstrand, maar dit veel kleiner en heeft geen tot zeer weinig schaduw.

Stadjes die je zeker ook eens kan bezoeken zijn Arona en Stresa. Overal hangt die gezellige, Italiaanse sfeer en zijn er gezellige straatjes, terrasjes en winkeltjes aanwezig!

dormelletto
piane2

Wijn proeven bij Le Piane

Via Airbnb-ervaringen had baasje deze leuke activiteit gevonden. Christophe, onze gastheer, vond het geen probleem dat ik ook aanwezig was. We kregen een privé rondleiding in zijn wijngaard. Hij nam ons mee in zijn auto en vertelde boeiend over het ontstaan ervan. Daarna mochten we een kijkje nemen in de kelder en natuurlijk proeven van zijn lekkere wijnen. De baasjes maakten wat plaats vrij in de auto, zodat we wat flessen mee naar huis konden nemen. Een hele persoonlijke aanpak, een echte aanrader!

cervinia4

CERVINIA

De baasjes hebben na het winterseizoen allebei een nieuw snowboard gekocht bij Stoked Boardshop en zien het niet zitten om te wachten tot het volgende seizoen om dit te testen. Daarom boeken ze een studio in Cervinia. ’s Morgens zijn ze steeds vroeg uit de veren om een paar uurtjes hun board te testen. Bij het nemen van de liften kunnen ze kijken hoe slalomskiërs en freestyle snowboarders hun behendigheid trainen. Veel pistes zijn er wel niet open. Gelukkig komen ze rond de middag terug en kunnen we samen ook nog genieten van de mooie natuur in de bergen. Lago di Loz is een leuke aanrader. We nemen regelmatig een lift omhoog, daar is het nog wat koeler en zijn de uitzichten prachtig. Zo wandelen we naar Laghi delle Cime Bianche. Cervinia heeft een leuk centrum met vele shopjes, barretjes en restaurants bv. de goede pizzeria Sotto Zero en ik mag natuurlijk overal mee naar binnen.

Op weg naar Valgrisenche stoppen we in Lillaz. Hier zouden heel wat mooie watervallen te zien zijn. Het is echt warm als we dit bezoeken, dus we doen een rustige wandeling. Zeker het stuk omhoog is vrij pittig in deze hitte. Gelukkig is er af en toe een plek waar ik het water in kan en even kan afkoelen. Na het bezoek van de watervallen blijven we nog wat genieten in de schaduw aan de oever van de rivier.

VALGRISENCHE

We verblijven in Hotel Ristorante Perret. Een leuk hotel met een zeer lekkere keuken. De baasjes eten er dan ook elke avond.

Valgrisenche ligt op meer dan 1600 m hoogte. Wanneer het in de vallei van Aosta in de zomer vrij heet is, is de temperatuur heerlijk op deze hoogte! We maken in het Nationaal Park Vanoise een mooie wandeling langs het water. Op enkele plaatsen is de stroming minder sterk en kan ik een plonsje nemen.

De volgende dag rijden van een stukje om Lago d’Arpy te gaan bekijken. We parkeren ons aan La Genzianella en maken van daaruit een leuke, afwisselende wandeling door de bossen. De wandeling gaat een beetje op en af, maar is heel goed te doen. Aan het meer is wel wat volk, maar het is zeker groot genoeg om ergens een rustig plekje te vinden om een plonsje samen met je baasjes te maken.

Terug naar huis rijden we via de Bernard pas. Jammer genoeg is het weer niet super, maar in de bergen rijden terwijl de wolken je voorbij stormen, heeft ook zeker iets speciaal! We stoppen nog even in Martigny om een aantal lekkere biertjes van White Frontier in te slaan.

npvanoise